TBMM Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, bugün ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda söz alan AK Parti Adıyaman Milletvekili, Komisyon Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, yangının tüm yönleriyle ele alınması, sorumluların tespit edilmesi ve benzer felaketlerin önlenmesi için kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
“Kasıt Olmaz Ama İhmal Vardır”
21 Ocak’ta yaşanan ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangında, sorumluların belirlenmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Resul Kurt, felaketin boyutuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu büyük felaketin yaralarını hep birlikte sararken, özellikle herhangi bir ihmal varsa, kasıt olmaz ama mutlaka bir ihmal vardır ki böylesine ağır bir sonuç ortaya çıkmıştır. Bunun da ortaya çıkması için buradaki bütün milletvekili arkadaşlarımızın canla başla her türlü katkıda bulunacağına inancım tamdır.”
Otelin yapısal eksiklikleri ve yangın önleme sistemlerindeki yetersizliklerin, felaketin büyümesine neden olduğunu belirten Kurt, yangın güvenliği konusunda ciddi eksikliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.
“Yangına Müdahale Kapasitesi Yetersiz”
Milletvekili Kurt, Türkiye’de çok katlı binaların hızla arttığını ancak belediyelerin yangına müdahale kapasitesinin yetersiz kaldığını ifade ederek, belediyelerin yapı ruhsatlarını verirken itfaiye araçlarının ulaşabileceği maksimum kat yüksekliğini dikkate alması gerektiğini belirtti.
“Birçok bölgede 30 katlı, 40 katlı binalar yapılıyor. Peki, bu belediyelerin yetki sahasında böylesi bir yangına müdahale edecek kaç itfaiye aracı var? 40 kata uzanabilecek yangına müdahale kapasitesine sahip kaç belediye bulunuyor? Bu konunun ciddi şekilde ele alınması gerekiyor.”
Belediyelerin, yapı ruhsatlarını itfaiye müdahale kapasitesine göre sınırlandırması gerektiğini söyleyen Kurt, bu eksikliklerin giderilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
“Eski İşletmelere Güncelleme Önerisi”
Mevzuattaki en büyük eksikliklerden birinin, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının yıllarca yenilenmeden kullanılabilmesi olduğunu ifade eden Kurt, bu durumun ciddi güvenlik riskleri doğurduğunu belirtti.
“Bir işletme, işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra 40 yıl boyunca hiçbir şekilde bu belgenin yenilenmemesi büyük bir eksikliktir. Yeni iş yerlerine güncellenmiş güvenlik kriterleri uygulanırken, eski ruhsatlara sahip işletmeler aynı denetim mekanizmasına tabi tutulmuyor. Ruhsatların periyodik olarak yenilenmesi ve düzenli denetimlerin zorunlu hale getirilmesi gerekiyor.”
“Miras Hukukunda Yaşanan Sorun”
Yangında hayatını kaybeden ailelerin yakınlarının, miras işlemlerinde ciddi hukuki zorluklarla karşılaştığını dile getiren Kurt, konunun hukuki boyutuna da değindi:
“Kartalkaya Oteli yangınında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınları, veraset ilamı konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Sulh hukuk mahkemelerinde veraset ilamı talep edildiğinde, mahkemeler ölüm saatinin tespit edilmesini istiyor. Ancak birlikte ölüm karinesi uygulanamadığı için büyük bir hukuki karmaşa yaşanıyor. Bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor.”
“Yangın Güvenliği Her Alanda Olmalı”
Son olarak, yangın güvenliğinin yalnızca işyerlerinde değil, tüm yaşam alanlarında ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Kurt, yangın merdivenleri, dedektörler, sprinkler sistemleri, acil durum aydınlatmaları, yangın ve ilkyardım eğitimleri ile acil durum planlarının hayati önem taşıdığını belirtti.
ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ